Skjortans Kragar

Skjortans Kragar

En krage är mycket viktigare än vad man kanske tror. Det är nämligen så att skjortans krage kommer att påverka ansiktet eftersom den ofta fungerar som en slags ram för ansiktet. Liksom en ram runt en tavla kan påverka bild och innehåll så kan en krage lyfta eller sänka intrycket av ditt ansikte. Därför är det viktigt att man väljer en skjorta med en krage som smickrar den ansiktsform man har. Idag finns det många olika typer av skjortkragar och det är intressant att se på skillnaderna mellan dessa och de speciella detaljer som gör att en krage kan skapa en skjorta som är fullkomligt unik.

Det finns flera olika varianter av krage på skjortor som kan passa din typ av ansikte. Det viktigaste är att du blir medveten om denna detalj och väljer aktivt och informerat.

3 grundvarianter

Man kan tala om 3 olika grundvarianter av kragar och dessa är:

 • 1. Kragar som står rakt upp utan att vikas
 • 2. Kragar som viks och står uppåt
 • 3. Kragar som ligger ner över hals och axlar
 • Alla dessa varianter av kragar används flitigt av designers för att skapa unika och vackra skjortor. För att få fram ett speciellt utseende på en skjorta så kan man inom varje grupp alternera storleken på kragen samt hur den möts då man knäpper sin skjorta. Det här kommer att påverka hur väl skjortan passar till din ansiktsform och därför är det bra att veta vilken typ av krage som kommer att se bäst ut på dig.

  Vinkeln på kragen

  Det man brukar titta på för att avgöra vilken typ av krage en skjorta har är hur kragens framsida pekar utåt och nedåt. Då två spetsiga hörnen av skjortan kan till exempel ha knappar som man ska fästa dem till skjortan med för att de ska hamna i precis rätt läge. Dessutom kan själva formen på framsidan av kragen påverka den här vinkeln. Det finns kragar som har en vågig design och den här typen av krage anses av vissa som lite vågad eftersom den ger en lite vild och konstnärlig känsla.

  Vackra kragar

  En mycket proper krage är den som lämnar plats åt detaljer som en Windsor knut. Det som kommer att påverka hur stilig kragen ser ut är hur långt ner spetsarna pekar och hur högt kragen står uppåt. En vidare krage kan vara ett bra val för en man som inte är så kraftig om som vill få lite mer rymd och kraft till sitt ansikte. Har man en rund ansiktsform så kan det se bra ut med en krage som sitter tätt. Det vill säga att de två sidorna av kragen möts på ett tätt sätt framtill så att spetsarna faller nedåt utan att gå isär så mycket.

  Det säkra valet

  Ett säkert val av krage är den som är medium både vad gäller vidd och spetsar. En krage av denna typ kan man ganska lätt anpassa så att den sitter rätt. Man ska dock vara noggrann med att skaffa en skjorta av bra kvalitet för att den här typen av krage ska förbli snygg och inte falla platt efter några tvättar.