Skjortans Historia

Skjortans historia

Skjortans historia tycks ha sin vagga i Italien, men man har burit skjortliknande plagg i alla tider. Det fina med skjortan är att den har varit ett plagg för alla slags människor och för alla slags klasser. Idag bär både män och kvinnor skjortor, men den klassiska skjortan får nog ändå ses som ett manligt plagg som definierat mannens livsstil. Än idag är en skjorta en slags symbol för välkläddhet och elegans. Genom att skapa skjortor av olika material och färger så uttrycker man fritid, möte, fest eller hemmakväll. Skjortan har sitt eget språk och skjortans historia är också full av spännande anekdoter och berättelser.

Italienska underkläder

Under tidig skjorthistoria så kan man se från latinska källor att plagget mest fungerade som ett underplagg. Även idag är det ju många som gillar att sova i en nattskjorta, men för cirka tusen år sedan så var skjortan ett mycket viktigt plagg som man bar under andra kläder för att ha något mjukt och skönt direkt mot huden. Man brukade ha en underskjorta och sedan dra en tunika över denna. Så klädde sig både män och kvinnor på många håll i världen.

Skjortan blev så pass populär att den under tidigt 1000-tal var mycket vanligt förekommande som gåva både bland rika och fattiga. Det som skiljde sig var förstås materialet på skjortan vilket även idag är en av de detaljer som definierar hur pass lyxig och elegant en skjorta är. Under 1300-talet så cementerades skjortans historia i målningar och litteratur, och från dessa verk kan man förstå att skjortan hade en hygienisk funktion. Man kunde ju byta underskjortan oftare och på så vis hålla sig ren inpå kroppen samtidigt som man skyddade skjortan från smuts med ett övre plagg som tunikan.

Ett plagg för kunglighet och pöbel

Skjortor har prytt kungligheter såväl som vanligt folk. Venedig blev tidigt känt för sin skjortproduktion och då adelskvinnan Lucieta Gradenigo gifte sig så skapade man en skjorta i guld åt henne! 1843 så var det även i italienska Montevideo som den kända skjortan Garibaldini utvecklades. Under modernare tid av skjortans historia så är det USA och Hollywood som har tagit över vad gäller form och design. Än idag så styrs skjortmodet till stor del av vad vi ser i film från det stora landet i Väst.

Kragar och knappar

Skjortans krage blev först aktuell under 1300-talet. De franska kragarna var mindre och platta medan man i Italien kunde se kragar som krävde 11 meters tyg! Idag kan man fortfarande finna kragar i helt olika stil men de brukar sitta fast vid skjortan vilket är det mest bekväma. Dessutom leker man sällan idag med design för manschetter mer än att man alternerar storlek och antal knappar. Antal knappar framtill på skjortan har också varierat under årens lopp.

För att skilja på skjortor för män och kvinnor introducerade man även knäppning som indikerade för vem skjortan var tänkt. Det här är något som inte längre är lika viktigt men av vana så sitter knapparna på herrskjortor oftast på höger sida medan knappar på skjortor för kvinnor sitter på den motsatta sidan.