Skjortans Manschetter

Skjortans olika manschetter

Skjortans manschetter är en viktig detalj som kommer att påverka hur skjortan känns att ha på sig och också hur den ser ut. Många män tänker inte på hur manschetterna ser ut då de köper en skjorta. Man kanske ger det en snabb tanke då man väl klär på sig skjortan men det här är något som man faktiskt bör se närmre på innan man köper en skjorta. För att välja rätt storlek på manschetter så ska man betänka hur man kommer att använda skjortan. Valet är förstås individuellt, men det finns vissa tips och knep för hur man kan välja rätt typ av manschetter.

Vilken storlek är rätt?

För att avgöra om en skjorta har rätt storlek på manschetterna så måste du faktiskt prova den, knäppa en manschett för att sedan se om du kan ta av den utan att knäppa upp knapparna igen. Om du kan det så är manschetten för stor. Det här behöver inte betyda att skjortan inte är rätt val för dig. Om du till exempel bär en stor klocka så kanske du behöver lite extra utrymme för att manschetten ska kännas bekväm. Det viktiga är att du lägger märke till storleken på manschetten och bestämmer dig för om den fungerar för dig. För enkla manschetter kan man dock säga att för stora omfång inte kommer att se bra ut, inte ens om man har väldigt kraftiga handleder!

Fixa en manschett

Om du gillar en skjorta men känner att manschetterna är för stora för dina handleder så kan du faktiskt ganska enkelt fixa detta. Man kan ganska lätt flytta en knapp på manschetten för att den ska sitta tajtare. Det här kan du göra själv. Om en manschett blivit skadad så kan du byta ut själva manschetten. Om det handlar om en festskjorta med franska manschetter som ska vikas så kan det vara värt att be en sömmerska om att fixa den manschett som skadas om man inte vill köpa en helt ny skjorta. Annars är det oftast enklare att helt enkelt skaffa en skjorta som har den typ av manschetter som du gillar redan från start, så glöm inte bort att titta på detta i butiken!

Manschetter utan knappar

Man kan också skaffa manschetter helt utan knappar. Den här typen av manschett är till för manschettknappar som är särskilt populärt bland män som vill smycka sin skjorta för att se lite mer eleganta ut. Med manschettknappar kan man verkligen lyfta utseendet på en skjorta och få den att passa till olika tillfällen. Man ska dock vara noga med att inte köpa knapplösa manschetter om man inte tänkt använda sig av egna manschettknappar! Om man köper fel så kan det lätt bli irriterande att bli stående med en skjorta utan knappar på manschetterna när man har bråttom till ett möte!

Då man skaffar en ny skjorta så bör man också tänka på längden av manschetten så att den sitter rätt med eller utan jacka. Längden på manschetten ska falla naturligt och inte störa intrycket av hur skjortan sitter på ärmen. Det här är också en smaksak och det kan var en bra idé att få lite råd från en nära vän som säger som det är och inte hymlar om hur skjortan ser ut på.