Storlekar

Skjortans olika storlekssystem

De flesta känner till enkla storlekssystem för skjortor som innefattar XS, S, M, L, XL och XXL. De här storlekarna är universella och många män finner att skjortor som är märkta på detta vis är funktionella. Det händer dock att man vill ha en skjorta som sitter lite bättre och då bör man se närmre på mer avancerade storlekssystem för skjortor. Kanske är det så enkelt att man bara behöver hitta en butik som har stora storlekar av skjortor, men om man vill finna en verkligt bra passform så ska man även ta reda på vilka speciella mått man behöver ta reda på för att hitta rätt skjorta.

Vanliga storlekar på skjortor

Vanliga storlekar på skjortor finns i hela världen och man kan köpa massproducerade skjortor som bara har en storleksanvisning att hålla reda på. Dessa skjortor är oftast billigare, men man kan inte räkna med att de kommer att sitta bra. Även om man har en stor överkropp eller kraftig mage så bör man kunna hitta en skjorta som sitter snyggt. Med rätt storlek på skjortan så kan man få överkroppen att se välformad och snygg ut, och här handlar det verkligen om att finna en skjorta med rätt design.

Längd på ärm och storlek på krage

Det man måste ta reda på förutom skjortans generella storlek är hur stor den är i hals och ärmar. Om man inte vet hur vid hals man har så kan man lätt kolla upp detta i en vanlig butik som säljer skjortor. Tumregeln är att man ska kunna stoppa in två fingrar mellan den översta knappen och halsen då skjortan är knäppt hela vägen upp. Om man får in en hel näve så är skjortan för stor. Halsstorlek brukar mätas i halvsteg och en vanlig storlek ligger omkring 15-16. Behöver man ett rejält omfång i halsen så kan det vara svårt att hitta skjortor i vanliga butiker och då ska man handla online.

För ärmen så mäter man från axeln ner till handleden. 33-35 brukar stå för en längre ärm och storlekarna fortsätter på detta vis i par. Genom att ange sin armlängd så kan man kombinera rätt storlek för hals och torso med armarna på rätt sätt. Det här är viktigt så att skjortan kommer att sitta proportionerligt. Då man först lär sig hur dessa storlekar fungerar så bör man alltid prova skjortan på. Det betyder att man kanske måste öppna en förpackning i butiken vilket personalen inte alltid gillar. Det ska man strunta blankt i för det är viktigt att man provar en skjortstorlek för att finna rätt passform.

Individuella storlekssystem

Nu är det inte så att samma storlekssystem ger samma resultat oavsett vilken skjorta du köper. Olika märken har olika standard för sina storlekar och det här är något man får lära sig, märke för märke. De flesta vet att en skjorta som är märkt i storlek XXL mycket väl kan passa för en som brukar ta på sig skjortor i storlek XL. Storlekssystem kan alltså variera en aning och det bästa är att hitta de märken man trivs med och fortsätta att köpa skjortor i olika modeller från samma märken för bästa passform. Eller så får man köpa skjortor i olika stora storlekar och acceptera att man inte alltid har samma storlek.